De informatie uit de aminozuur onderzoeken kan door levensmiddelenproducenten gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Naast het voorkomen van kleur- en smaakveranderingen geeft het aminozuuronderzoek inzage in de samenstelling van uw product, bijvoorbeeld of er essentiële aminozuren ontbreken. Dit is nogal eens een uitdaging bij de eiwittransitie; de huidige ontwikkeling naar alternatieve eiwitbronnen.

Het laboratorium Ansynth B.V. in Breda is een zusteronderneming van Qlip en is gespecialiseerd in de analyse van aminozuren voor klanten wereldwijd.

Aminozuren kunnen enkelvoudig zijn (vrije aminozuren) of kunnen zich binden met elkaar tot peptiden. Lange peptide ketens noemen we eiwitten. Ansynth kan voor u de analyse van de 24 standaard gebonden aminozuren uitvoeren, evenals de analyse van ruim 40 verschillende vrije aminozuren.

In de food sector vinden nu veel ontwikkelingen plaats op het gebied van onderzoek naar alternatieve eiwitbronnen, de eiwittransitie. De aminozuursamenstelling verschilt per alternatieve eiwitbron. Hierdoor kan ook de kwaliteit van de voedingswaarde verschillen. Er kunnen essentiële aminozuren ontbreken waardoor een diversiteit aan ziektes kan optreden.

Aminozuren bepalen mede de sensorische eigenschappen van een product. Met name bij een hittebehandeling kan de reactie van Maillard (veroorzaakt door een reactie tussen aminozuren en suikers) een ongewenste verkleuring en smaakverandering van de producten veroorzaken.

Ansynth heeft veel ervaring in aminozuuronderzoek en is eveneens uniek in de analyse van biogene amines waartoe o.a. histamine behoort. Biogene aminen worden gedurende de verwerking, rijping en opslag van producten gevormd uit de aminozuren in voedsel. Biogene aminen komen in veel voedsel voor en worden niet meer geïnactiveerd door verhitting. Bij de opname van grote hoeveelheden kunnen klachten zoals bijvoorbeeld overgevoeligheidsreacties ontstaan.

Levensmiddelenproducenten hebben behoefte aan kennis en ervaring met betrekking tot de uitvoering van de specifieke aminozuur analyses. Ansynth draagt zorg voor de juiste uitvoering van de verschillende stappen in het analyse proces, zodat u een betrouwbaar onderzoeksresultaat ontvangt. Kennis van de matrix en de benodigde voorbehandeling zijn daarbij erg belangrijk. Ansynth levert ondersteunende kennis en services, zoals methodeontwikkeling en denkt met u mee over uw specifieke onderzoekswensen ten aanzien van aminozuren en biogene aminen.

Bent u geïnteresseerd in deze aminozuur- en biogene aminen onderzoeken? Neem dan voor meer informatie hierover contact op met: Leo van Harten (harten@ansynth.com of 06-47366216).