Nieuws

Qlip toegelaten voor onderzoek IBR en BVD in tankmelk

- Persbericht -

Qlip is toegelaten als laboratorium voor de uitvoering van onderzoek in het kader van de bestrijding van IBR en BVD bij melkvee via tankmelkonderzoek. Het zuivellaboratorium heeft succesvol aangetoond te voldoen aan de toetsingscriteria van ZuivelNL en komt daarmee op de witte lijst van toegelaten laboratoria.

Melkveebedrijven dienen, afhankelijk van hun zuivelonderneming, sinds 1 april jl. deel te nemen aan een bestrijdingsprogramma (routes) voor IBR en BVD. Zuivelondernemingen hebben dat in hun leveringsvoorwaarden en/of kwaliteitsborgingsprogramma’s opgenomen.

Er zijn voor de melkveehouder verschillende routes naar een IBR en BVD-vrij bedrijf. Het BVD en IBR onderzoek in tankmelk van Qlip past in meerdere van deze routes. Na aanvraag kunnen de benodigde onderzoeken van de tankmelkroutes nu automatisch periodiek op een efficiënte wijze door Qlip uitgevoerd worden in het monster van de melkleverantie aan de zuivelonderneming.

Bestrijding IBR & BVD

Diergezondheid en –welzijn staan hoog op de agenda van de Nederlandse rundveesector. De virussen IBR en BVD berokkenen de Nederlandse veehouderij jaarlijks tientallen miljoenen euro’s schade. Door deze aandoeningen verder terug te dringen verbetert de diergezondheid en het -welzijn en zal het gebruik van antibiotica verder dalen. De verantwoordelijkheid voor het gecombineerd bestrijden van IBR en BVD ligt zowel bij de individuele veehouder als bij de gehele rundveesector. Het initiatief voor het gecombineerd bestrijden van IBR en BVD ligt bij LTO, NZO, ZuivelNL en SBK.

Meer informatie over de bestrijding van IBR en BVD? Zie:

www.ibrbvd.nl

www.zuivelnl.org/bestrijding-ibr-bvd-algemeen

www.zuivelnl.org/bestrijding-ibr-bvd-toelating-laboratoria

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Arjan Bom, Marketing en Communicatie manager | 088-7547000 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.