Nieuws

Focus op zuivel werpt vruchten af

Directeur Jan Bobbink over innovatief en uitbreidend Qlip 

Het aantal chemische en microbiologische analyses zijn de laatste vijf jaar met veertig procent gegroeid, aldus Jan Bobbink, directeur van Qlip, het grootste melk- en zuivellaboratorium van Europa. Maar liefst 4% van de omzet wordt gereserveerd voor onderzoek dat leidt tot de ontwikkeling van de weidegangindicator, bigdata analyse, VLOG-erkenning en on-site analyses. 

Qlip is vooral bekend van de analyses van rauwe melk. Van elke melktank in Nederland die wordt geleegd, gaat er (verplicht) een monster naar het uitbetalingslab van Qlip, waar de kwaliteit en veiligheid van de melk wordt gecontroleerd. Jaarlijks worden zo’n 2,5 miljoen monsters volledig automatisch geanalyseerd in Zutphen. Daarnaast stuurt negentig procent van de veehouders in opdracht van hun veeverbeteringsorganisatie regelmatig melkmonsters van individuele koeien naar Qlip. Deze worden geanalyseerd in de andere helft van het routinelab, het melkproductieregistratielab. Ook dit lab is volledig geautomatiseerd om de grote aantallen melkmonsters, op dit moment zo’n 12,5 miljoen per jaar, aan te kunnen. Melkveehouders gebruiken deze gegevens als managementinformatie om hun veestapel optimaal te managen op het gebied van voeding en fokkerij. 

Kwaliteit en veiligheid

Naast rauwe melk analyseert Qlip ook zuiveleindproducten, zoals kaas, melkpoeder, weipoeder en zuigelingenvoeding. Jaarlijks gaat het om een half miljoen chemische en microbiologische analyses. "Bij al onze laboratoriumactiviteiten gaat het om kwaliteit en veiligheid. Zijn de claims terecht en zit in het product ook echt wat op de verpakking staat? En zitten er geen ongewenste gevaarlijke stoffen in? Dat is de kern van alles wat we hier doen", verklaart Bobbink. "Onze chemische en microbiologische analyses zijn de laatste vijf jaar met veertig procent gegroeid. Dat kwam onder andere doordat er op de Nederlandse zuivelmarkt meer spelers zijn bijgekomen. Bovendien is de zuivelmarkt internationaler geworden, waardoor er meer vraag is naar kwaliteitsborging voor de export, terwijl wij zelf ook meer klanten mochten verwelkomen uit andere Europese landen. Vandaar dat we nu ons chemisch en microbiologisch lab hebben uitgebreid van duizend naar tweeduizend vierkante meter."

>> Lees meer 

Bron: VMT, 3 november 2017, Nr 14