MVO rapportage 2018

De tijd ligt achter ons dat mensen nog overtuigd moeten worden dat duurzaam ondernemen een absolute voorwaarde is voor het voortbestaan van onszelf en van een organisatie. De vraag die nu steeds meer speelt, is: we snappen het nut van duurzaamheid, we vinden het ook belangrijk, maar wat nu? Hoe kunnen we duurzaamheid een plaats geven? Wat houdt onze stakeholders bezig? Wat moet onze visie zijn? Wat zijn onze ambities? Welke modellen en handvatten zijn er binnen en buiten de organisatie beschikbaar om dit vorm te geven?

Hoe worden duurzaamheid en MVO in de genen en primaire processen van Qlip opgeslagen en doorgevoerd? Al deze vragen zijn in de afgelopen jaren binnen Qlip aan de orde geweest. Het managementteam heeft samen met de projectleden invulling gegeven aan het MVO beleid binnen Qlip.

In de MVO-rapportage geven we op transparante wijze een terugblik op het gevolgde MVO pad en worden aan de hand van concrete voorbeelden reeds behaalde resultaten benoemd. Vervolgens worden onze ambities benoemd en de daaraan gekoppelde doelstellingenvoor de komende jaren.

Binnen de organisatie kijken we continu hoe we zaken, groot of klein, beter kunnen doen. Qlip is onlosmakelijk verbonden met de zuivelketen. De doelstellingen van de Duurzame Zuivelketen zijn voor Qlip dan ook een belangrijke leidraad binnen het MVO beleid. We kijken duidelijk naar buiten hoe wij als Qlip met onze expertise en kunde een bijdrage kunnen leveren aan de verdere verduurzaming van de zuivelketen.

We gaan voor haalbare doelen en meetbare concrete resultaten die dichtbij de alledaagse praktijk liggen en soms wat verder weg. We durven daarbij klein te beginnen met realistische duurzaamheid onderwerpen. Om de voortgang en de realisatie van onze MVO doelstellingen te monitoren gebruiken we de MVO balans en de Milieubarometer.

>> Ga naar MVO-rapportage 2018

 

1 DOC Qlip 20160706 0064 AB2Qlip en B&M zetten de samenwerking van het vervoer van melkmonsters voort. De goede wederzijdse relatie en structurele samenwerking is bevestigd middels een langjarige vervoersovereenkomst. B&M vervoert al bijna 15 jaar naar volle tevredenheid van Qlip tweemaal daags melkmonsters vanaf diverse zuivelverwerkingslocaties door heel Nederland en een deel van België naar het zuivellaboratorium van Qlip in Zutphen. Het gekoelde vervoer van jaarlijks ruim 2 miljoen tankmelkmonsters is een belangrijke schakel in het proces van uitbetaling en kwaliteitsbewaking van Nederlandse melk. De monsters worden genomen zodra de melktankauto bij de veehouder de melk ophaalt. De melkmonsters worden, op dezelfde dag van ontvangst, geanalyseerd op samenstelling en kwaliteit. Mede op basis van deze resultaten wordt de uitbetaling van melk door de zuivelonderneming aan de veehouder bepaald.

 

 

1807 Qlip JB QCM In het kader van de ontwikkeling van de industrieterreinen in Zutphen is het bidbook "Zutphen biedt kansen" uitgebracht. Hierin komen ook Zutphense ondernemers aan het woord, waaronder ook Jan Bobbink, directeur Qlip. 

"Qlip analyseert op grote schaal zuivelproducten. We zijn de laatste vijf jaar met veertig procent gegroeid en verhuizen binnenkort ook onze locatie in de Randstad naar Zutphen. Deze stad biedt ons de ruimte en een heel modern bedrijventerrein. Voordeel is dat je in deze regio nog makkelijk goede medewerkers kunt aantrekken, van lager tot universitair niveau. Zij vinden in het historische Zutphen en de prachtige omgeving alles om hun leven optimaal in te richten."

>> Lees meer of >> bekijk de video.

1809 MoU Yili QlipOp 12 september 2018 hebben Yili en Qlip de voorgenomen samenwerking bevestigd middels de ondertekening van een ‘Memorandum of Understanding’. De ondertekening vond plaats door de heer Zhang Jianqiu (Executive President of Yili Group) en de heer Jan Bobbink (CEO Qlip) tijdens de officiële opening van Yili Innovation Center in Europe Wageningen.

Voor Yili maakt de nauwe samenwerking met Qlip deel uit van de ‘Connect to Innovate’ -strategie om meer aansluiting te realiseren met kennis- en businesspartners in de internationale zuivelketen en innovatie te stimuleren. De samenwerking sluit aan bij Qlip’s groeistrategie en richt zich op het gebied van kwaliteitsborging en –verbetering van de melkveebedrijven en transport van Yili en voedselveiligheid van Yili’s zuivelproducten in China. Doel is om middels een integrale ketenbenadering van water, voer, diergezondheid, medicijngebruik, melkwinning , -opslag de melkkwaliteit verder te verbeteren. De combinatie van de Chinese en Nederlandse kwaliteitsstandaarden leidt tot de hoogst mogelijke zuivel kwaliteitsstandaard in China.

Yili

Yili Industrial Group Co. is opgericht in 1956 en heeft haar hoofdkantoor in Hohhot, de hoofdstad van de provincie Inner Mongolie. Yili is China’s grootste en snelst groeiende zuivelonderneming en staat op plaats 9 in de Global Dairy Top 20. Ze is de exclusieve hoofdsponsor van de Olympische Winterspelen in Beijing in 2022. Yili’s strategische focus ligt op verdere internationalisatie en innovatie. Het Yili Innovation Center Europe maakt onderdeel uit van het grootste zuivelbedrijf van Azië en is het eerste buitenlandse innovatiecentrum. Het doel is om de samenwerkingen op het gebied van innovatie met Europese bedrijven , universiteiten en onderzoeksinstituten op meerdere manieren uit te breiden.

Donderdag 24 mei bracht de Chinese ambassadeur, de heer Wu Ken, een bezoek aan Zutphen. Hij was hier op uitnodiging van de bedrijven Qlip en FrieslandCampina. Burgemeester Annemieke Vermeulen ontving hem in het oude stadhuis, waar hij in gesprek ging met Zutphense ondernemers. De ambassadeur wilde inzicht krijgen in de lokale economie, kennis maken met ondernemers en een beeld krijgen van hoe de lokale overheid omgaat met ondernemers. 

Qlip en FrieslandCampina zijn beide actief binnen de zuivelindustrie op de Chinese markt. De ambassadeur combineerde dit bezoek met een kennismaking met de lokale overheid en haar bedrijfsleven. Hij ging in gesprek met verschillende Zutphense ondernemers. Vier van hen hebben een relatie met China.

 

 De Chinese ambassadeur, de Chinese delegatie, burgemeester Annemieke Vermeulen, ondernemers en enkele medewerkers gemeente

Terlet, dat verpakkingsmachines maakt voor de voedselindustrie, voert uit naar China. Solidus Solutions levert verpakkingen en producten aan China (zoals de fruitmasters doos). Het net gestarte bedrijf Playnetic maakt energieneutrale en interactieve speeltoestellen en de ondernemers van Divine Lounge ontwikkelen, produceren en verkopen tuinmeubilair. Ook beide laatstgenoemde bedrijven hebben de weg naar China gevonden.

Ook ondernemer Geert-Jan Damhuis van Figaro Hairdesign heeft een sterke connectie met China. Hij is hairdesigner en werkt samen met de grote Chinese modeontwerper Sheguang Hu. Samen reizen ze de wereld over.

De ambassadeur ging ook in gesprek met Anita Hermsen van De Fiere Wijnakker. Mark Schuitemaker, manager van Zutphen Promotie, vertelde over de internationale samenwerking binnen het Hanzestedenverbond.

In het oude stadhuis stond de Chinese ambassadeur stil bij zijn eerste bezoek aan Zutphen en zijn eerste ontmoeting met een vrouwelijke burgemeester. Hij is onder de indruk van de snelheid waarmee de aanwezige ondernemers werken en schakelen. Tot slot sprak hij zijn vertrouwen uit in de samenwerking tussen China en Zutphen en haar ondernemers. De ambassadeur juicht het ontwikkelen van stedenbanden tussen Zutphen en China toe als basis voor een verdere en intensievere samenwerking.

Burgemeester Annemieke Vermeulen: "Het was een eer om de Chinese ambassadeur te mogen ontvangen in Zutphen. Dit bezoek biedt kansen en het kan deuren openen. De Chinese ambassadeur heeft een goed beeld gekregen van onze prachtige bedrijven. Ik ben trots op de Zutphense ondernemers. Zij hebben zichzelf en Zutphen goed op de kaart weten te zetten. Qlip en FrieslandCampina wil ik bedanken voor het totstandbrengen van deze ontmoeting."

Bron: Gemeente Zutphen