De wereldwijd erkende FSSC 22000 voedselveiligheidscertificering biedt een kader voor het managen van verantwoordelijkheden op het gebied van voedselveiligheid en -kwaliteit. Het bevordert ook de consistentie van normen door transparantie van het voedselveiligheidsbeleid.
De FSSC 22000 bestaat uit de norm ISO 22000 aangevuld met het basisvoorwaardenprogramma ISO/TS 22002-1 en aanvullende eisen van FSSC 22000. Door de toevoeging van het basisvoorwaardenprogramma aan ISO 22000 voldoet dit schema aan de eisen van GFSI (Global Food Safety Initiative).
Vanaf 1 april 2021 is FSSC 22000 versie 5.1 van kracht. De belangrijkste wijzigingen van FSSC 22000 versie 5.0 naar 5.1 betreffen:
- De aanvullende eisen (part 2) op het gebied van inkoop en etikettering zijn aangescherpt.
- Er zijn 5 nieuwe aanvullende normelementen toegevoegd. Dit betreft eisen met betrekking tot opslag, functionele verpakkingen, controle op slachtdieren, inspectierondes op basisvoorwaarden, productontwikkeling, gezondheid medewerkers in de diervoedersector en “multi sites”.
- Er zijn voor “multi-sites” bedrijven specifieke eisen opgesteld voor management, centrale functies, steekproef, management van tekortkomingen en interne audits.
- Er zijn enkele wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot het gebruik van Informatie en Communicatie Technologie (ICT).
- Wijzigingen met betrekking tot de Data Portal.
Meer informatie over de wijziging kunt u lezen op de website van FSSC 22000.
Qlip is geaccrediteerd voor FSSC 22000-certificering volgens ISO/IEC 17021 (RvA reg.nr. C264).
Q-Cert 22000
Als aanvulling op het FSSC 22000-systeem heeft Qlip samen met de kaasbranche het systeem Q-cert 22000 ontwikkeld. Dit systeem vult het systeem van FSSC 22000 verder aan met de zuivelspecifieke items vanuit procescertificering. De audits hiervoor worden uitgevoerd in combinatie met FSSC 22000 audits.