Q-Rund, kwaliteitssysteem voor de rundveesector

Hoe gaat u als rundveehouder om met antibiotica en medicijngebruik? Met ons Q-Rund kwaliteitssysteem kunt u intern en extern aantonen dat u daar verantwoord mee omgaat.

Met het kwaliteitssysteem Q-Rund toont u als rundveehouder specifiek enkele zaken aan:

 • uw bedrijf gaat op verantwoorde wijze om met antibiotica
 • afgifte en registratie van medicijnen op uw bedrijf zijn transparant en traceerbaar

Voor niet-melkleverende rundveebedrijven

Q-Rund is bedoeld voor alle niet-melkleverende rundveebedrijven met 5 of meer dieren. Denk hierbij aan vleesveehouders, bedrijven met alleen jongvee, zoogkoeienhouders en hobbydierenhouders met 5 of meer dieren.

Bedrijfsbreed voor meerdere locaties

De erkenning van Q-Rund wordt afgegeven op bedrijfsniveau. Heeft uw bedrijf meerdere UBN's en locaties, dan geldt de erkenning voor Q-Rund van Qlip voor alle locaties en UBN's. Qlip brengt geen extra kosten in rekening voor meerdere locaties/UBN's, mits de locaties van de bedrijfsgebouwen niet te ver uit elkaar ligt.

U kunt kiezen uit drie pakketten:

 • Basispakket jaarlijks bedrijfsinspectie en administratieve controle.
 • Pluspakket eenmaal per 2 jaar bedrijfsinspectie en administratieve controle. Dit pakket is alleen mogelijk als het rundveebedrijf kiest voor de samenwerking met een geborgde dierenarts.
 • Pakket voor kleinschalige rundveehouderijbedrijven tot maximaal 10 dieren: eenmaal per 2 jaar bedrijfsinspectie. Dit pakket is alleen mogelijk als het rundveebedrijf kiest voor de samenwerking met een geborgde dierenarts.

Gecombineerde controle

Heeft uw door Qlip bezochte bedrijf nog een tweede bedrijfstak, op een ander op een ander UBN (jongvee/vleesvee/zoogkoeien)? Speciaal voor die bedrijven kent Qlip de gecombineerde controle. Neem contact op met ons voor de aangepaste gunstige tarieven.

Werkwijze Q-Rund

 • Aanmelding kan via ons aanmeldingsformulier via onze website.
 • Na aanmelding ontvangt u een informatiepakket inclusief contract, handboek Q-Rund en erkenningsreglement.
 • Na ondertekening van het contract en retourzending naar Qlip bent u deelnemer.
 • U laat een Bedrijfsgezondheidsplan en Bedrijfsbehandelplan opstellen door uw dierenarts. Deze documenten stuurt u op naar Qlip.
 • Qlip beoordeelt of u voldoet aan de normen van het handboek Q-Rund en of de voorgeschreven medicijnen worden aangeleverd in de centrale database MediRund.
 • Als u voldoet aan de voorwaarden ontvangt u een erkenning voor Q-Rund. Afhankelijk van het pakket, wordt de vervolgcontrole jaarlijks of tweejaarlijks uitgevoerd.

Bel of mail voor meer informatie over Q-Rund met tel. 088 - 7547065 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..