1703 KlankbordgroepBelLAlles voor de uitstekende reputatie van de zuivelsector

Met controles op meer dan 15 miljoen monsters rauwe melk per jaar is Qlip in Zutphen verreweg het grootste zuivellaboratorium ter wereld. Ook Royal Bel Leerdammer doet intensief zaken met dit high-tech instituut, onder meer voor KKM boerderijbeoordelingen, voor het analyseren van tankmelkmonsters ten behoeve van de melkuitbetaling en voor de weidemelkcertificering. Een aantal leden van de klankbordgroepen brachten, op uitnodiging van Royal Bel Leerdammer, een bezoek aan het zuivellaboratorium. Onze verslaggever ging mee met de Klankbordgroep Zuid. Een zeer boeiende dag.

Klankbordgroepleden over bezoek aan Qlip

De klankbordgroep is een vaste groep melkveehouders die voor Royal Bel Leerdammer een belangrijke sparringpartner is. Het is een platform waar we met elkaar delen wat er speelt, er worden ideeën en voorstellen gedeeld en getoetst. Er zijn 3 klankbordgroepen. Iedere groep komt, op uitnodiging en onder begeleiding van Royal Bel Leerdammer, gemiddeld drie keer per jaar bij elkaar. Het bezoek aan Qlip was een leuke en informatieve dag; het gaf de klankbordgroepleden goed inzicht over de rol van Qlip in de zuivelketen en wat er met de melkmonsters gebeurt.

>> Lees gehele artikel

Bron: Leerdammer Info (Jaargang 17, Juli 2017)

Per 1 juli 2017 worden de diensten van DXC Milk Competence Center (MCC) overgenomen door Qlip B.V. in Zutphen. Qlip en MCC kennen al een jarenlange geschiedenis van intensieve samenwerking. Bijvoorbeeld rondom de uitwisseling van laboratoriumuitslagen van tankmelkmonsters en beoordelingsrapporten van melkveebedrijven via het Z-Net internet platform. De gebruikers van Z-net zijn een groot aantal zuivelondernemingen en de daarbij aangesloten melkveehouders.

Overname past binnen strategie

Volgens Jan Bobbink, directeur Qlip, is de overname een logische stap en past deze in de strategie van Qlip. “Qlip is in de basis al een data bedrijf. Binnen onze strategie voor de komende jaren ligt de focus o.a. op het meer en beter benutten van big data inclusief de bijbehorende technologie om zodoende nieuwe waardevolle management informatie rondom kwaliteitsborging te ontsluiten en te ontwikkelen voor zuivelondernemingen en melkveehouders. De activiteiten van MCC, zoals informatievoorziening aangaande melkleveranties, melkkwaliteit/-samenstelling en de melkgeldadministratie sluiten hierbij één op één aan. De ICT- systemen en de medewerkers van MCC zijn van grote toegevoegde waarde voor de activiteiten van het uitbetalingslaboratorium en voor de audits, inspecties en certificering die Qlip dagelijks uitvoert.”

Door de overname wordt ook meer kennis op het gebied van informatietechnologie in huis gehaald om zelfstandig of in samenwerking met klanten en kennispartners zaken verder te ontwikkelen. Hiermee creëert Qlip ook een goede aansluiting op digitale ontwikkelingen en innovaties zoals Smart Dairy Farming en on-site lab technologie.

De MCC medewerkers komen per 1 juli in dienst van Qlip. De ICT afdeling wordt hiermee flink uitgebreid en de verschillende kennisgebieden vullen elkaar goed aan. Voor de klanten van MCC wordt de huidige dienstverlening onveranderd voortgezet.

Kwaliteitsborging in de zuivelketen

Qlip B.V. ondersteunt de agrofood sector, in het bijzonder de internationale zuivelketen, ter versterking van vooraanstaande marktposities door een toonaangevende, innovatieve, betrouwbare en betrokken partner te zijn. Haar kernactiviteiten zijn gericht op het gebied van voedselveiligheid, kwaliteit, samenstelling en verduurzaming. Qlip voert jaarlijks ruim 13.000 beoordelingen en audits uit voor de zuivelindustrie, melkvee- en rundveehouderij. In het zuivellaboratorium in Zutphen worden jaarlijks 15 miljoen rauwe melkmonsters geanalyseerd en 500.000 microbiologische en chemische analyses uitgevoerd op zuivelproducten, zoals kaas, melkpoeders, zuivel-ingrediënten en zuigelingenvoeding.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Mevrouw T. Staarman, directiesecretaresse | 088-7547000 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In het rapport ‘De kracht van zuivel’ wordt het economische en maatschappelijke belang van de Nederlandse zuivelsector beschreven. In totaal zijn er vier kernboodschappen: Invloedrijk & Nederlands, Verantwoordelijk, Vernieuwend en Internationaal.

>> Lees rapport "De kracht van zuivel"

www.dekrachtvanzuivel.nl

 

Eind mei is Qlip door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd voor IFS Broker. Dit is een uitbreiding van de huidige IFS certificeringen (Food en Logistics) en accreditatie volgens ISO/IEC 17065 :2012 productcertificering. IFS Broker zorgt voor de veiligheid en kwaliteit van producten bij bedrijven die zelf nooit met deze producten in contact komen, zoals handelsbedrijven en importeurs zonder eigen opslag. Zij kopen producten aan en leveren deze rechtstreeks uit aan hun klanten. Het schma richt zich o.a. op:

  • productveiligheids- en kwaliteitssysteem,
  • metingen, analyses en verbeteringen
  • product defense

Qlip heeft reeds meerdere verzoeken van klanten uit de zuivelketen, die volgens de standaard IFS Broker gecertificeerd willen worden.

Meer informatie over IFS kunt u vinden op www.ifs-certification.com. Heeft u interesse in IFS Broker certificering? Neemt u dan contact op met Qlip via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 088-7547199.

Het zuivellaboratorium van Qlipin Zutphen wordt mooi in beeld gebracht tijdens een uitzending van het programma Trots op Gelderland van Omroep Gelderland. Jan Bobbink, directeur Qlip, vertelt aan presentatrice Irene ten Voorde tijdens een rondleiding wat er allemaal wordt geanalyseerd in melk en zuivel producten.